-
Sted
Karréen omkranses af Helsingborggade, Klidevældsgade, Thomas Laubs Gade og Landskronagade
-
Status
Undervejs
-
Pris
Afhænger af gennemførte renoveringsprojekter kr.
-
Rådgivere
Hovedprojekt:
Henning Larsen Architects
Logik & Co.
Saint Gobain
Sparringspartnere:
BvB
Grundejernes Investeringsfond -
Håndteret regnvand
Ca. 4450 m3/år
-
Påbegyndt
2013
-
Forventes færdigt
2022
-
Tagareal
3.971 m2
-
Belægningsareal
2507 m2 gård og 1248 m2 fortov
-
Ejerforhold
Beboerne - Private udlejningsejendomme, ejer- og andelsboliger
Fælles gårdhave med regnvandshåndteringen
Håndtering af regnvandet er omdrejningspunktet i den fælles gårdhave. Igennem hele gårdhaven løber en forsænket flade med varierende bredder, hvor regnvandet i gården opsamles og bruges til vaskemaskiner og toiletskyl i boligerne.
Gårdhaven bliver indrettet med forskellige zoner. Tæt på de enkelte ejendomme, vil der være mere private nærområder og andre steder i gården vil der være områder, der inviterer til større fællesskaber.
Den fælles gårdhave og fortovshaverne forventes at stå færdige i februar 2024.
Forbedringer af boligen, bygningerne og den fælles gård
København skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Københavns Klimakarré, som ligger i Klimakvarteret på Østerbro bidrager netop til at nå dette mål ved at skabe sammenhæng mellem energirenovering, klimatilpasning og forbedret boligkvalitet. Klimakarréen er et udviklingsprojekt for bæredygtig byfornyelse og et udstillingsvindue for, hvordan en ældre karré med en nedslidt og utidssvarende gård kan klimasikres og energioptimeres i et totaløkonomisk rentabelt projekt.
Københavns Kommune har samarbejdet tæt med beboere, ejere, rådgivere og leverandører. Projektet blev igangsat i 2014 og i 2015 blev der afholdt en arkitektkonkurrence. Henning Larsen Architects vandt, og har stået for udvikling og projektering af gårdfacaden, den fælles gårdhave og fortovshaverne. Saint-Gobain har stået for udviklingen af en række løsninger til Den Multifunktionelle Gårdfacade.
En klassisk københavnerkarré
Klimakarréen er en klassisk københavnerkarré opført i perioden 1899 til 1905 og består af 13 ejendomme med i alt 220 boliger og én ubebygget grund. Ejerforholdene er blandet andels- og ejerforeninger og privat udlejning. Facadeløsningen er udført på ejendommene Thomas Laubs Gade 5-13 og Helsingborggade 6.
Stort potentiale
Alene i Danmark er der 26.873 etageejendomme fra før 1950, hvoraf ca. 43 % har energiklasse E eller derunder. Der er derfor store CO2-besparelser at hente ved at energirenovere de ældre etageejendomme.
Den Multifunktionelle Gårdfacade
Fordele med Den Multifunktionelle Gårdfacade
Visionen for den Multifunktionelle Gårdfacade (DMG) er at bevare de karakteristiske gadefacader og alene arbejde med gårdfacaden. DMG er en fleksibel, udvendig facadeisolering, der kobler en række kendte løsninger sammen i et samlet innovativt byggesystem. Løsningerne tilpasses den enkelte ejendom og er skalerbare på forskellige typer ejendomme. I isoleringen er der givet plads til føring af ventilation, el og regnvand. Vandet afkobles kloakken og bruges til vaskemaskiner og toiletskyl i boligerne. Den Multifunktionelle Gårdfacade (DMG) er blevet opsat på flere ejendomme i Københavns Klimakarré. De nye gårdfacader har forskellige beklædninger i træ, klinker og facadeplader og i den særligt udviklede sokkel plantes blomster og planter til begrønning af facaderne.
Altaner og karnapper
Den Multifunktionelle Gårdfacade åbner op for mere dagslys og bedre plads i boligerne, fx med nye altaner eller karnapper. DMG er attraktiv for beboerne, da det er en udvendig isoleringsløsning og dermed ikke stjæler m2 fra små lejligheder.
Bedre indeklima
Indeklimaet i boligerne måles i en periode på ca. 2 år for at kvalificere miljøeffekten af løsningerne i Klimakarréen. Der måles på temperatur, fugt og CO2-indholdet i luften og fugt i konstruktionen De første måleresultater præsenteres i løbet af 2021.
Enkle principper
Den Multifunktionelle Gårdfacade er en helt ny løsning, og det forventes, at DMG bliver en efterspurgt løsning, da den kombinerer energirenovering med forbedret boligkvalitet. DMG er en løsning, som kan bruges på en stor del af byens ejendomme og er ikke underlagt patenter. Principperne i DMG er enkle og vil derfor kunne indgå i kataloget hos en række rådgivervirksomheder.
Prøv den interaktive 3D-model
Prøv den interaktive 3D-model
Modellen viser hvordan flere ejendomme i Klimakarréen er blevet renoveret med Den Multifunktionelle Gårdfacade. Få et godt overblik over hvordan de forskellige lag indgår i facaden. Se også hvordan bygningerne ændrer karakter når de gamle vinduer pilles ud og erstattes med franske eller spanske altaner.
Prøv 3D-modellen (åbner den i et nyt vindue)
Tilbage Tekniske detaljer
Plantegning
LAR-løsninger
LAR betyder Lokal Afledning af Regnvand.
Målet er, at 100% af regnvandet skal afkobles fra kloaksystemet. Det kan ske ud fra tre følgende måder:
- Opsamling og genbrug af regnvand fra gård til toiletskyl og vanding og fra taget til tøjvask
- Opsamling, fordampning og forsinkelse i ‘å’ i gården
- Absorption og nedsivning i bede og ‘grønne’ fortove.
Styrker: 100 % afkobling af regnvand til kloaksystemet vil reducere den belastning, som systemet kommer under ved kraftig regn og skybrud. Ved at genbruge vandet til toiletskyl og tøjvask, kan der der opnås store besparelse på vand – til gavn for beboernes økonomi, og for Københavns begrænsede drikkevandsressourcer.